Adrie Broekman (links) en Ton van der Heijden (rechts), medewerkers van Het Noordbrabants Museum, bereiden zich voor om de nieuwe aanwinst op te hangen / Foto: Marc Bolsius

Vanaf vandaag is het schilderij Collse watermolen (1884) van Vincent van Gogh te zien in het Noordbrabants Museum. Om dit heugelijke feit te vieren is het museum zaterdag 16 december gratis te bezoeken. Het kunstwerk werd een maand geleden door het museum aangekocht op de Impressionist & Modern Art Sale van Sotheby’s New York, er is een bedrag van bijna drie miljoen euro voor betaald.

Vincent van Gogh schilderde dit werk in mei 1884, hij verbleef toen twee jaar lang in Nuenen. Het kunstwerk pas binnen de ambitie van het Noordbrabants Museum om een representatief overzicht te presenteren van Van Gogh’s Brabantse periode, het is dan ook de duurste aankoop ooit van het museum. De koop kon gedaan worden dankzij de financiële steun van onder andere de provincie Brabant, het Mondriaan Fonds, de Vereniging Rembrandt en het legaat van mevrouw Henriëtte M.J. van Oppenraaij dat in 1999 aan het museum werd nagelaten.

Zaterdag 16 december is het Noordbrabants Museum van 11.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk. Tegelijkertijd opent in Eindhoven de Collse Watermolen gratis haar deuren, evenals het Vincent in Nuenen.

Meer nieuws gerelateerd aan Het Noordbrabants Museum.