Van Gogh’s liefde voor Japan in Amsterdam te zien

Deze week opent in het Amsterdamse Van Gogh Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Van Gogh en Japan’. De kunstenaar is nooit in Japan geweest maar kende het land van de reizende zon alleen uit beschikbare prenten. De expositie laat de Japanse invloeden op het werk van Van Gogh zien en hoe hij deze naar zijn eigen hand zette. De tentoonstelling opent 23 maart en is tot en met 24 juni 2018 te zien.

┬áIn Het Parool wordt Van Gogh’s belangstelling voor Japan uitgebreid beschreven, zijn fascinatie en zoektocht naar het ‘Japanse’. Om deze oosterse prentkunst beter te leren begrijpen schildert hij de exotische voorstelling ook na. Tijdens zijn reis naar zuid-Frankrijk zou van Gogh ook ‘op zoek naar Japan’ zijn. Tijdens zijn treinreis naar Arles keek hij uit het raam in de hoop dat ‘het al Japans’ was. Besneeuwde velden dede hem denken aan de Japanse winterlandschappen die hij in houtsneden had gezien. In een brief uit maart 1888 aan Emile Bernard omschrijft hij de Provence als even mooi als Japan ‘vanwege de helderheid van de atmosfeer en de vrolijke kleureffecten’.

Vincent van Gogh, Courtisane (naar Eisen), 1887, collectie Van Gogh Museum Amsterdam

Wederzijds respect
Van Gogh is geen onbekende in Japan, waar hij ‘Gohho’ wordt genoemd. De tentoonstelling was daar al drie keer eerder te zien en boekte er grote successen. In het Hokkaido Museum of Modern Art kwamen er 200.000 bezoekers naar de expositie, 370.000 in het Tokyo Metropolitan Art Museum en 183.000 in het National Museum of Modern Art in Kyoto. Voor het museum in Kyoto was dit een record, normaal komt het aantal bezoekers in de winter niet boven de 40.000 uit, laat te lezen in Het Parool.

Conservator van het Van Gogh Museum, Nienke Bakker: “Om de zoveel tijd willen ze in Japan een Van Gogh-tentoonstelling. Het publiek vraagt daar nog steeds om. Ze zijn overigens ook dol op de impressionisten. Monet is bijvoorbeeld ook heel populair, hoewel Van Gogh misschien nog net iets geliefder is.” De Van Gogh-manie bereikte een hoogtepunt in de jaren ’10 en ’20 van de twintigste eeuw, een periode waarin veel jonge Japanse kunstenaars zich op hun beurt op het Westen richten.

Van Gogh en Japan is vanaf 23 maart tot en met 24 juni 2018 in het Van Gogh Museum in Amsterdam te zien.