Van Gogh Museum Amsterdam / Foto: Jan Kees Steenman

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft opnieuw haar bezoekersrecord verbroken. In 2017 heeft het museum 2.260.000 gasten ontvangen en is hiermee het best bezochte museum van Nederland dit jaar. Museumdirecteur Axel Rüger: “Deze mijlpaal toont aan dat Van Gogh nog altijd ontelbare mensen uit de hele wereld inspireert. Dat is fantastisch.”

Rüger is niet alleen gelukkig met de hoge aantallen, maar vooral met de hoge blijk van waardering van de bezoekers. “Nog belangrijker is dat bijna negentig procent van de bezoekers zijn of haar bezoek beoordeelt met een ‘zeer goed’ of een ‘uitstekend’. Die hoge waardering kwam ook al naar voren in een grootschalig onderzoek dat de Erasmus University eerder dit jaar publiceerde over de reputatie van de achttien meest beroemde kunstmusea wereldwijd. Onder Europese respondenten staat het Van Gogh Museum op de eerste plaats in deze reputatieranking, op de voet gevolgd door het Louvre. Daar zijn wij als museum heel trots op want daar draait het uiteindelijk om: de kwaliteit van het museumbezoek.”

Een grote publiekstrekker dit jaar was de presentatie van de twee gestolen schilderijen die eind 2016 werden teruggevonden in Napels. Ook de tentoonstellingen ‘Prints in Paris 1900’, ‘Nederlanders in Parijs 1789-1914’ en ‘Van Gogh, Rousseau, Corot: In het bos’ werden goed bezocht. Het innovatieve digitale project ‘#SunflowersLIVE’, waarin met vijf livestreams vijf Zonnebloemen-schilderijen van Van Gogh online werden samengebracht was een succes. Via een livestream op Facebook bereikte het Van Gogh Museum miljoenen kunstliefhebbers uit Nederland en ver daarbuiten.

De bezoekers kwamen dit jaar uit maar liefst 125 verschillende landen. In totaal groeide het aantal bezoekers van 2,1 in 2016 naar 2,26 miljoen bezoekers in 2017. Het aantal Nederlandse bezoekers steeg ten opzichte van vorig jaar met vijfentwintig procent, goed voor 350.000 van het totale aantal. De meeste bezoekers komen dus nog altijd uit Nederland, gevolgd door de Verenigde Staten, Italië, Frankrijk, Groot Brittanië en Duitsland. Het aantal gasten uit China en Zuid-Korea steeg met vijftig procent.

Meer nieuws gerelateerd aan Van Gogh Museum.