Global Fine Art Award voor Fries Museum

Het Fries Museum heeft voor de tentoonstelling ‘Alma Tadema: klassieke verleiding’ een Global Fine Art Award ontvangen. De ‘museum-Oscar’ werd in New York uitgereikt, waar museumdirecteur Kris Callens hem in ontvangst nam. Aan Omrop Fryslân vertelt Callens: “We zijn supertrots dat we wat meer op de wereldkaart staan en deze prijs hebben gewonnen. Ze kenden ons niet en Alma Tadema ook niet.”

Het Fries Museum won haar Global Fine Art Award in de categorie ‘Best Impressionist and modern solo artist 1838-WWII’. Andere genomineerden waren onder meer het Gemeentemuseum Den Haag met ‘De ontdekking van Mondriaan’ en de Pulitzer Art Foundation met een expositie van het werk van Medardo Rosso. In andere categorieën waren ook het Rijksmuseum Amsterdam en het Drents Museum genomineerd. Overigens dingen alle grote internationale musea naar een GFA-Award, waaronder het Britse Tate, het Franse Louvre en uit Spanje het Prado en het Guggenheim.

Lourens Alma Tadema (1836-1912) schilderde voorstellingen uit de klassieke geschiedenis, hij creëerde het beeld van de oudheid dat we nu nog steeds terug zien in grote Hollywoodfilms. Voor de tentoonstelling in het Fries Museum zijn tachtig schilderijen van de in Dronryp geboren kunstenaar samengebracht. Maar liefst 158.000 mensen brachten een bezoek aan de expositie, een record voor het museum uit Leeuwarden.