Gestolen De Kooning na 32 jaar terug

Het schilderij Woman-Ochre van Willem de Kooning wordt onderzocht door conservatoren van het museum / Foto: University of Arizona Museum of Art

Op 29 november 1985 werd het schilderij Woman-Ochre van de van oorsprong Nederlandse kunstenaar Willem de Kooning gestolen uit museum van de Universiteit van Arizona. Na 32 jaar is het terug gevonden. Het werk werd op een veiling gekocht door David van Auker uit New Mexico, toen hij het in zijn winkel tentoonstelde stelden veel kijkers de vraag of het een échte De Kooning was. Dit was voor hem aanleiding de herkomst nader te onderzoeken waarna bleek dat het om een gestolen kunststuk ging. 

Het schilderij werd destijds gestolen door een man en vrouw, op de beruchte dag de enige twee bezoekers van het museum. De vrouw zorgde ervoor dat de bewaker afgeleid was en de man sneed het werk uit zijn lijst. De dieven zijn nooit gevonden. De snijranden zijn nu het bewijs van echtheid: de randen van de lijst en het kunstwerk passen precies op elkaar. Van Auker zou geen seconde getwijfeld hebben om het werk terug te geven aan het universiteitsmuseum.