Genderneutrale toiletten in het Rijks en Stedelijk

Genderneutraliteit in de Nederlandse musea.

In navolging van de gemeente Amsterdam en de NS nemen het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum ook genderneutrale maatregelen. Op korte termijn zullen beide musea genderneutrale toiletten introduceren, dat meldt BNR. Inclusiviteit lijkt in de deze nieuwe trend het codewoord te zijn. Vanaf dit najaar zal een medewerker van het Rijksmuseum zich ook speciaal op inclusiviteit gaan richten.

Het Rijks hoopt de toiletten binnen een jaar aangepast te hebben en verandert ook de omroepberichten, ‘beste bezoeker’ in plaats van dames en heren. Voor het Stedelijk staat genderneutraliteit al langer op de agenda. Bij het online boeken van kaartjes kan niet meer tussen meneer of mevrouw worden gekozen en ook hier luidt ‘beste bezoeker’ door speakers. Een genderneutrale wc, in aanvulling op de heren- en damestoiletten, zal waarschijnlijk volgende maand in gebruik worden genomen.

“Wij willen een open museum zijn, zodat iedereen zich daar welkom voelt, en daarvoor alle drempels wegnemen. Zoals deze groep, ook al is het een kleine groep, dit ervaart als een drempel, en wij kunnen zo creëren dat die drempel weggehaald wordt, waarom zouden we dat niet doen?”, aldus woordvoerder Marie-José Raven van het Stedelijk Museum vanmorgen op BNR. Samen met het Van Abbemuseum in Eindhoven, waar als sinds 2016 een genderneutraal toilet aanwezig is, heeft het Stedelijk subsidie ontvangen voor het opzetten van een kenniscentrum over toegankelijkheid en inclusiviteit.

Genderneutraal Van Gogh Museum
Het Van Gogh Museum zegt nog niet zover te zijn om genderneutrale wc’s te bouwen. Directeur Axel Rüger denkt hierbij aan het internationale publiek dat zijn museum bezoekt: “In sommige landen is dit misschien geaccepteerd, maar ik moet ook uitkijken dat ik niet delen van het publiek voor het hoofd stoot.” Axel Rüger is vanmiddag om 13.00 te gast bij Roelof Hemmen op BNR.

De uitzending ‘De Ochtendspits’ (31 juli) op BNR terugluisteren waarin de genderneutraliteit in musea wordt besproken kan hier.

Meer nieuws gerelateerd aan Stedelijk Museum Amsterdam.