Gemeentemuseum Den Haag zoekt eerherstel voor Anton Heyboer

Anton Heyboer / Foto: Gemeentemuseum Den Haag

Vanaf 26 augustus presenteert het Gemeentemuseum in Den Haag de eerste grote tentoonstelling van Anton Heyboer in veertig jaar. Het museum presenteert geen retrospectief maar legt de focus op zijn werk uit de jaren ’60 en ’70, de periode waarin Heyboer internationaal een gevierde kunstenaar was. Met de expositie wil het Gemeentemuseum ‘eerherstel voor de internationale kwaliteit van Heyboers oeuvre’ waar veel mensen nu vooral denken aan de excentrieke man met vijf vrouwen op een erf in Den Ilp.

Het werk van Anton Heyboer (1924-2005) wordt in de jaren ’60 en ’70 gekocht door het MoMA in New York, getoond op Documenta in Kassel en met grote tentoonstelling geëerd in het Stedelijk Museum Amsterdam en het Gemeentemuseum in Den Haag. In 1975 roept het LACMA (Los Angeles County Museum of Art) Heyboer samen met David Hockney en Lucian Freud uit tot een van de belangrijkste Europese schilders van dat moment.

Die internationale kwaliteit van Heyboers kunst wil het museum opnieuw voor het voetlicht brengen. De nadruk logt op zijn ontwikkeling tijdens 1956-1977, een periode waarin hij veel werkt met grafiek, fotografie en een eigen beeldtaal ontwikkelt. Daarnaast is er ook aandacht voor het ‘systeem’ waarmee de schilder een manier vond om het leven voor zichzelf dragelijk te maken. Dit maakt duidelijk hoe zeer het leven en werk van Heyboer met elkaar verbonden waren.

De tentoonstelling ‘Anton Heyboer’ is vanaf 26 augustus tot en met 4 februari 2018 in het Gemeentemuseum Den Haag te zien.

Meer nieuws gerelateerd aan Gemeentemuseum Den Haag.