Gemeentemuseum breidt collectie Folkert de Jong uit

Folkert de Jong. installatie: Doctrine of Salvation, 2015, collectie Gemeentemuseum Den Haag.

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft de installatie Doctrine of Salvation van Folkert de Jong aangeschaft. Vanaf vandaag is het werk in de vaste opstelling van de museumcollectie te zien. Tot 20 augustus is in het naastgelegen GEM, museum voor actuele kunst, De Jongs solotentoonstelling ‘Weird Science’ te zien.

Museumdirecteur Benno Tempel: “Het museum had al prachtige werken van De Jong in de collectie. Vanwege de thematiek en het materiaalgebruik sluit Doctrine of Salvation bovendien aan op werk uit de collectie van kunstenaars als Paul Thek, Constant, Francis Bacon en Berlinde De Bruyckere, die net als De Jong vragen opwerpen over de verhouding tussen kunstwerk, kunstenaar en maatschappij.”

De installatie Doctrine of Salvation (2015) bestaat uit een ‘kamer’ opgetrokken uit metaal en gekleurd perspex. In de wanden staan kreten en tijdsmarkeringen gekerfd die lijken aan te geven dat hier iemand lange tijd heeft gebivakkeerd. In het verder lege interieur staan een roestvrijstalen toiletpot en wasbak en een opvouwbare brancardstoel. Via twee buigzame slangen staat het kleine vertrek in verbinding met een mysterieuze koker. Is het een hightech energiereservoir om te overleven of juist een aanvoerkanaal met giftig gas om te doden?

Het publiek kent Folkert de Jong vooral van zijn beelden gemaakt van polyurethaanschuim en Styrofoam, industriële isolatiematerialen. Met zijn expositie ‘Weird Science’ in GEM gaat de kunstenaar een stap verder. Figuratieve beelden worden gecombineerd met foto- en filmwerk van kunstenaarscollectief YAE. In samenwerking met de band Upfront Soundlab heeft hij een limited edition LP uitgebracht met nummers en soundscapes over kunstenaarsmanifesten en bewegingen als De Stijl.

Meer nieuws gerelateerd aan Gemeentemuseum Den Haag.