Geen twijfel bij specialisten: Trump’s Renoir is fake

Pierre Auguste Renoir, Twee zusjes (op het terras), 1881, collectie Art Institute of Chicago.

Terwijl velen zich de afgelopen dagen afvragen of wel altijd de echte First Lady Melania naast president Trump staat, is het ook nog maar de vraag of er een echte Auguste Renoir aan zijn muur hangt. Het Art Institute of Chicago bevestigd namelijk dat het werk Twee Zusjes (op het terras) uit 1881 toch echt tot hun collectie en niet die van de president behoort. Het schilderij werd al in 1933 aan het museum geschonken in een nalatenschap. 

Hoe komt het bericht de wereld in dat Donald Trump vertelt het originele kunstwerk van Renoir in huis te hebben? Daarvoor moeten we terug naar 2005 toen Trump aan New York Times business verslaggever Tim O’Brien vertelde dat het een originele Renoir was. O’Brien voelde zich genoodzaakt zijn gastheer te corrigeren, zo vertelt hij in een podcast van Vanity Fair: “Donald, dat is het niet. Ik ben opgegroeid in Chicago, deze Renoir heet Twee zusjes (op het terras) en het hangt aan de muur in het Art Institute of Chicago. Dat is geen origineel.” De volgende dag zou de toekomstige president opnieuw hebben gezegd dat het om een echte Renoir gaat, volgens O’Brien alsof hun gesprek nooit plaats had gevonden. Vorig jaar was het schilderij veelvuldig in beeld in de publiciteit rond de presidentsverkiezingen.
“Fake”
ArtNet News publiceert de meningen van verschillende vooraanstaande kunsthistorici, waaronder Richard Brettell, oud-directeur van het Dallas Museum of Art en gespecialiseerd in het Impressionisme en Richard Brand, hoofd collecties van het Paul Getty Museum in Malibu. Beide komen tot dezelfde conclusie: Fake. In zeldzame gevallen maakte Renoir meerdere varianten van bepaalde voorstelling maar hij maakte nooit een exacte kopie van olieverfschilderijen, schrijft Brand. Het werk van Trump zal dus naar alle waarschijnlijkheid een reproductie zijn.