Geen Rijksmuseum dependance in Oost-Groningen

Het is financieel niet haalbaar om een een dependance van het Rijksmuseum te openen in Oost-Groningen, dat meldt het Dagblad van het Noorden. Het openen van een dependance van bijvoorbeeld het Rijks- of Stedelijk Museum had meer publiek naar de regio moeten trekken en meer werkgelegenheid moeten realiseren. Daarnaast ambieert Oost-Groningen de exploitatie van een kunsthal en wil het Rijksmuseum alleen zaken doen met een museum.

Volgens de eerste berekeningen zouden de kosten van een dergelijk plan echter boven het miljoen per jaar komen te liggen. Het exploiteren van een expositie zou per keer drie tot vijf honderdduizend euro kosten en dit zou twee maal per jaar moeten plaats vinden. In deze begroting zijn personeel- en nieuwbouwkosten nog niet meegenomen. Dit onderzoek is uitgevoerd door bureau Berenschot en de resultaten werden woensdag gedeeld door Wethouder Kees Swagerman (SP) van de gemeente Oldambt.

Hoewel deze eerste conclusies niet aanmoedigend zijn, wil Swagerman het idee niet overboord gooien. En mogelijk zijn er ook andere interessante en geïnteresseerde partijen behalve het Rijksmuseum. Bureau Berenschot raadt aan vooral te zoeken naar samenwerkingsmogelijkheden met de Noordelijke musea. Het Drents Museum heeft aangegeven hier wel oren naar te hebben, het museum heeft ook al een samenwerking met het Duitse Emden.