Friese musea goed voor de lokale economie

Friesland
Museum Belvédère in Oranjewoud, Friesland.

De musea in de provincie Friesland trokken vorig jaar gezamenlijk ruim één miljoen bezoekers en die gaven gemiddeld 19 euro per persoon uit, hiermee zijn de Friese musea goed voor een omzet van 19 miljoen euro. Dit blijkt uit het rapport van De Museum Federatie Fryslân dat vandaag in de Leeuwarder Courant wordt besproken.

Het rapport geeft ook meer inzicht in de bezoekers van de Friese musea. Zeker een derde van de bezoekers komt uit Friesland, zo’n 60% uit de rest van Nederland. De grootste groep bezoekers zijn met 44% de 65-plussers, gevolgd door de leeftijdsgroep tussen de 55 en 64 met 28%. Jaarlijks wordt er aan gemiddeld acht musea een bezoek gebracht, onder de museumkaarthouders ligt dit aantal een stuk hoger op elf musea per jaar.

Meer dan musea
Een museumbezoek is vaak slechts een onderdeel van een dagje of zelfs weekendje Friesland. Veel mensen combineren dit met een stadswandeling, fietstocht of een diner in een restaurant. Maar liefst 29 procent van de ondervraagden geeft aan ook een overnachting te boeken in een hotel of pension.

Het is helaas niet alles goud dat blinkt, zelfs niet tijdens deze Nationale Museumweek waar meer dan de helft van de Friese musea aan deel nemen. Museum Heerenveen vreest momenteel voor haar voortbestaan en daarmee ook de collectie van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Op maandag 10 april neemt de gemeenteraad een besluit over een mogelijk flinke vermindering van de subsidies voor het museum.

Like onze community en volg het belangrijkste en leukste museumnieuws!