Hella en Freek de Jonge / Foto: Koos Breukel

Freek de Jonge en zijn vrouw Hella zullen in het najaar van 2018 twee maanden lang bivakkeren in het Groninger Museum tijdens de expositie ‘De wereld van  Hella en Freek de Jonge’. Zij zijn iedere dag aanwezig om hun privécollectie en de kunst van Hella te presenteren, tevens geeft Freek als cabaretier aan iedere dag een andere invulling. Alleen slapen doen ze ergens anders. Van 15 september tot 28 oktober is het echtpaar in het museum te vinden.

Museumdirecteur Andreas Blühm aan het Dagblad van het Noorden: “Bezoekers treffen Freek en Hella daar in hun eigen habitat. We lenen daarom kunstwerken uit hun huis in Muiderberg. Dat huis is misschien niet zo groot, maar staat wel behoorlijk vol. Ze hebben een grote collectie. Bezoekers komen in Groningen als het ware bij Freek en Hella op bezoek.”

Hella de Jonge is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie en heeft jarenlang de decors en kostuums voor de programma’s van haar man Freek ontworpen. Deze zullen ook te zien zijn in het Groninger Museum. “En mijn beelden natuurlijk”, licht ze verder toe. Freek de Jonge doet zelf nog geen toezeggingen over hoe hij de dagen gaat invullen: “Het is net als een aankondiging voor een programmaboekje: je kunt nu wel wat gaan roepen, maar later wordt het toch weer anders.”

Blüht vertelt dat het voor het eerst is dat kunstenaars over zo’n lange periode iedere dag zelfs aanwezig zijn bij hun expositie. “Freek zal heus wel eens een dag wat anders hebben. Maar verder is de opzet dat ze hier steeds zijn. Freek doet dan zijn eigen dingen, samen met bezoekers. Denk aan ‘voetbal kijken met Freek’, of ‘Freek over de aardbevingen’.