Fonds 21 en Rijksmuseum verlengen samenwerking

Fonds 21 blijft de komende vijf jaar verbonden aan De Teekenschool van het Rijksmuseum. Het fonds, dat zich focust op projecten voor jongeren, blijft het educatieve centrum van het museum ondersteunen in de ontwikkeling en organisatie van workshops, cursussen en theatervoorstellingen voor een jong publiek. Volgens de nieuwe afspraken voor de komende vijf jaar zullen er ook speciale programma’s komen voor het middelbaar beroepsonderwijs.

Marie Hélène Cornips, algemeen directeur Fonds 21: “Kunsteducatie verrijkt, geeft andere visies en perspectieven, versterkt visuele geletterdheid, stimuleert sociale vaardigheden en draagt bij aan het respecteren van andermans mening. Als hoofdbegunstiger van De Teekenschool onderstreept Fonds 21 de doelstelling om te investeren in het ontwikkelen van kwalitatief en toegankelijk aanbod van kunsteducatie om op die manier een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving van nu.” Tot 2022 heeft Fonds 21 een jaarlijkse bijdrage van 250.000 euro toegezegd.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum Amsterdam: “Het Rijksmuseum wil jonge mensen, kunst en geschiedenis verbinden en het bezoek verrijken met vernieuwde educatieve programma’s. We zijn heel gelukkig dat Fonds 21 deze ambitie met ons deelt en dat zij de programmering in De Teekenschool mogelijk maken.”

MBO programma’s
De komende jaren wil het Rijksmuseum haar educatieve aanbod uitbreiden met programma’s voor MBO studenten. Deze ambitie sluit aan bij de doelstelling van Fonds 21 om kunsteducatie toegankelijker te maken voor het beroepsonderwijs. Een recent voorbeeld hiervan is de lancering van MuseumMakers met het ‘Keuzedeel: werken voor een museum’ met het ROC van Amsterdam.

De Teekenschool
De Teekenschool heeft als motto ‘leren kijken door te doen’ en organiseert in drie ateliers verschillende activiteiten voor kinderen en jongeren. Fonds 21 is al sinds 2013 hoofdbegunstiger van De Teekenschool die jaarlijks 30.000 bezoekers ontvangt. Andere sponsors van De Teekenschool zijn de VandenBroek Foundation, de Vink Family, Bestuursfonds Hollandse Meesters, Kindereducatie Fonds, Freek & Hella de Jonge Fonds, Louis Vuitton, H&H Fonds FETIM Group, Stichting Zabawas, Mylan N.V. en anonieme schenkers.