Frühling im Gebirge / Kindereigen - Hans Thoma

In 1954 kocht Rudolf-August Oetker, oprichter van het beroemde Duitse familiebedrijf Dr. Oetker het schilderij Frühling im Gebirge / Kindereigen van Hans Thoma op een veiling. Het is een van de vier werken in de collectie van de familie die zijn aangemerkt als kunstwerken die door de nazi’s zijn geroofd of onder dwang zijn verkregen. Dit werk is nu teruggeven aan de oorspronkelijke Joodse eigenaars. 

In 2015 is er een onderzoek ingesteld naar de herkomst van de schilderijen in de verzameling waarna er vier werken als roofkunst werden geïdentificeerd. De oorspronkelijke eigenaren van het Thoma – schilderij waren verzamelaars Albert en Hedwig Ullmann, het schilderij behoorde tot de inboedel van een villa in Frankfurt am Main dat zij eind 19e eeuw kochten. Albert stierf in 1912, toen Hedwig in 1938 Duitsland moest verlaten moest zij noodgedwongen hun kunstcollectie verkopen. Wie de nabestaanden zijn die het schilderij van Hans Thoma hebben ontvangen is niet bekend gemaakt.

In Nederland is onlangs een online databank geopend waar alle aangiftes van roofkunst digitaal beschikbaar schijn. Herkomstgezocht.nl moet het makkelijker maken deze vermiste schilderijen terug te vinden in publieke en particuliere collecties.

DELEN