De evolutie van Matthijs Maris in het Rijksmuseum Amsterdam

Matthijs Maris, de middelste van de kunstenaarsbroeders Jacob en Willem Maris, werkte tijdens zijn leven vooral in Parijs en Londen. Een groot deel van het oeuvre van de 19e eeuwse kunstenaar bevindt zich in onder meer The Burrell Collection in Glasgow en is derhalve bij een groot deel van het Nederlandse publiek onbekend. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Maris overleed en het Rijksmuseum Amsterdam herdenkt hem vanaf vrijdag 6 oktober met een grote overzichtstentoonstelling die de evolutie van deze alleskunner in beeld brengt.

Wereldberoemd in zijn eigen tijd, Matthijs Maris (1839-1917) genoot een cultstatus, was een inspiratie voor veel tijdgenoten en tegelijkertijd bracht hij zijn laatste jaren eenzaam en teruggetrokken in zijn Londense atelier door. Vincent van Gogh schreef ooit over Maris: “Dit is niet slechts talent, dit is een genie”. De tentoonstelling ‘Matthijs Maris’ laat aan de hand van 75 schilderijen, tekeningen en etsen de ontwikkeling zien die de kunstenaar doormaakt waarin hij de materie steeds verder los probeert te laten en wat hij met zijn geestesoog ziet probeert op het doek vast te leggen.

Vroeg (De Vlinders) en laat (Smart) werk naast elkaar tonen de ontwikkeling van kunstenaar Matthijs Maris /
Foto: Olivier Middendorp – Rijksmuseum

In 1874 schildert Matthijs Maris in Parijs De Vlinders, het schilderij wordt direct beschouwd als een meesterwerk en brengt een recordbedrag op. Het kleurrijke werk staat sterk in contrast met het latere meer mystieke werk van de kunstenaar, waarin hij kleur vervangt voor tonaliteit. Het Rijksmuseum heeft ook uitgebreid onderzoek verricht naar de techniek die Maris heeft gebruikt. Hoe geef je vorm aan het spirituele met alleen maar aardse middelen tot je beschikking? De tentoonstelling laat die zoektocht zien.

Matthijs Maris, De Vlinders, 1874, The Burrell Collection. Foto Glasgow Museums
Smart (Verloren illusies), Matthijs Maris, ca. 1911-1917. Bruikleen van een particulier

The Burrell Collection in Glasgow
Dankzij unieke bruiklenen van The Burrell Collection uit het Schotse Glasgow is het Rijksmuseum in staat deze tentoonstelling die een compleet beeld van Matthijs Maris’ oeuvre geeft vorm te geven. Sir William Burrell schonk na zijn dood zijn collectie, met daarin diverse werken van Maris, aan de stad onder de voorwaarde dat het nooit de zee over zou steken. Het museum is in verband met een grote renovatie tot 2020 gesloten, het Schotse Parlement heeft bij hoge uitzondering toestemming gegeven om selectie werken in bruikleen te geven.

De tentoonstelling ‘Matthijs Maris’ is vanaf 6 oktober tot 7 januari 2018 te zien. Voor deze gelegenheid verschijnt niet alleen een uitgebreide monografie maar ook een publicatie met de resultaten van het onderzoek naar zijn schllderstechniek dat speciaal voor deze tentoonstelling is uitgevoerd.

Meer nieuws gerelateerd aan Rijksmuseum Amsterdam.