Escher Museum in voormalige Amerikaanse ambassade

Vandaag wordt het gebouw waarin voorheen de Amerikaanse ambassade in Den Haag gehuisvest was overgedragen aan de gemeente Den Haag. Pete Hoekstra, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur, zal de sleutel overhandigen aan Pauline Krikke. Dat schrijft Trouw. Volgende week beslist het Haagse college over de plannen om van het rijksmonument een combinatie van museum en hotel te maken. In dat geval zal na renovatiewerkzaamheden het Escher Museum naar deze locatie aan het Lange Voorhout verhuizen.

Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum, is een groot voorstander van deze plannen. Momenteel wordt de Escher-collectie van het museum getoond in het stadspaleis aan het Lange Voorhout onder de noemer ‘Escher in het Paleis’, maar deze ruimte is ontoereikend voor de verwachte bezoekersaantallen. Twee jaar geleden stelde Tempel al voor om de Amerikaanse ambassade hiervoor te gebruiken.

In 2017 brachten 150.000 mensen een bezoek aan de gravures en lithografie├źn van Escher, dat is een recordaantal sinds de opening in 2002. In een grotere ruimte zouden de werken volgens Benno Tempel beter tot hun recht komen. In het stadspaleis zal vervolgens een collectie Delfts Blauw tentoongesteld worden.

Hotel en museum
De gemeente heeft laten onderzoeken wat de combinatie van een museum en hotel voor de stad Den Haag kan betekenen, mogelijk is het een goede impuls voor de lokale en regionale economie. Met name het Haagse museumkwartier zal ervan profiteren.