Duizenden scholieren gebruiken Rijksmuseum SnapGuide

Rutger Vink a.k.a. Furtjuh presenteert een SnapGuide over vrijheid en liefde voor het Rijksmuseum.

In april lanceerde het Rijksmuseum de SnapGuide, een rondleiding door bekende Youtubers met SnapChat om zo nog beter het jonge publiek te bedienen. Deze methode zou beter aansluiten op de beeldcultuur van de jeugd. Inmiddels hebben duizenden leerlingen op het voortgezet onderwijs de app gedownload en aan de hand van de verhalen van onder meer Mertabi en Ronnie Flex de hoogtepunten van het Rijksmuseum bezocht.

De nieuwste SnapGuide wordt gepresenteerd door Rutger Vink, die als ‘Furtjuh’ op zijn YouTube kanaal met haast 450 duizend abonnees veelvuldig het thema vrijheid behandelt: ‘vrijheid om te kiezen wie je wilt zijn en van wie je wilt houden’. In zijn tour vertelt Vink over liefde en vrijheid, aan de hand van kunstwerken in het museum vertelt hij over maatschappelijke kwesties zoals standsverschillen, familiedruk en seksuele geaardheid.

Rutger Vink: “Zelf heb ik aan de kunstacademie gestudeerd. Dus ik snap de waarde van kunst voor jonge mensen en ben daarom blij dat ik bij kan dragen aan SnapGuide. Dankzij technologie komen kunst en de verhalen erachter echt tot leven bij jonge mensen. Zo zou het voor mij als jong persoon ook leuker zijn geweest om meer musea te bezoeken.”

King Bi
Een prominent onderdeel in de SnapGuide van Rutger Vink is de biseksualiteit van koning Willem II. Vink stelt de gebruikers van zijn guide voor een challenge waarin ze zich een mening moeten vormen over hoe dat in die tijd zou zijn geweest en of het toen geaccepteerd werd. Het Rijksmuseum is speciaal hiervoor ook een samenwerking aangegaan met Tafel van Vijf, een theatergezelschap dat verhalen uit de Nederlandse geschiedenis gebruiken als metafoor voor het heden. In ‘King Bi’ wordt het verhaal over koning Willem II en zijn onbereikbare liefde verteld, dit stuk is gelijktijdig met de tour in het Rijksmuseum te zien.