Duchamps ‘Fountain’ jubileert dit weekend

Marcel Duchamp, Fountain, 1917 / Foto: Alfred Stieglitz

Het iconische kunstwerk Fountain (1917) van de Franse kunstenaar Marcel Duchamp bestaat zondag 9 april 100 jaar. Het omgekeerde urinoir was destijds baanbrekend omdat Duchamp hiermee de definitie van kunst op scherp wist te zetten. Fountain is een zogenaamde ‘readymade’; hij haalde een bestaand voorwerp uit zijn of haar context en noemde het kunst. Het 100 jarig jubileum wordt aanstaande zondag in 18 musea gevierd, waaronder het Stedelijk Museum.

Durhamp maakt in 1917 het ‘kunstwerk’ voor een expositie van de Society of Independent Artists in New York. Hij signeerde niet met zijn eigen naam maar met R.(Richard) Mutt. Hoewel de organisatie destijds weigerde de pispot op te nemen in de tentoonstelling wordt het nu beschouwd als een van de meest invloedrijke kunstwerken van de 20e eeuw. Na de afwijzing besloot de kunstenaar zijn werk te laten vastleggen door de beroemde fotograaf Alfred Stieglitz. Met Fountain luidde Duchamp het tijdperk in van ‘ideeënkunst’, waarbij het idee centraal staat en niet de artistieke vaardigheid van de kunstenaar. Het doel van de readymade is aanzetten tot nadenken en in dit specifieke geval over authenticiteit en het belang van ambacht in de kunst.

Een aantal van de musea waar wordt stil gestaan bij de verjaardag van Fountain zijn het Centre Pompidou in Parijs, het MoMA in New York, het Ullens Center for Contemporary Art in Peking het Stedelijk Museum in Amstedam. Tussen 15.00 en 16.00 uur krijgen bezoekers die bij de ingang de woorden ‘Richard Mutt’ uitspreken gratis toegang tot het museum.

De Volkskrant besteedt vandaag uitgebreid aandacht aan het kunstwerk, waaronder een speurtocht naar het origineel.

Meer nieuws gerelateerd aan Stedelijk Museum Amsterdam.