Drie musea genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs

De RAAK Stimuleringsprijs is een initiatief om musea toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden. Zij kunnen niet zoals andere bezoekers kijken naar de collectie en dan is het een uitdaging om diegene toch te raken. Dit jaar zijn het Tropenmuseum, Museum Speelklok en Museum Boijmans van Beuningen genomineerd voor de award. Bij de hoofdprijs hoort een bedrag van 25.000 euro om een programma voor mensen meteen visuele beperking te ontwikkelen.

Tropenmuseum: Beleef de wereld
Het Tropenmuseum ontwikkelt een belevingsroute waarin kennis wordt gemaakt met verhalen, geluiden, smaken en voorwerpen van over de hele wereld. Door middel van soundscapes, geur, tast en smaak wil het museum de visueel beperkte bezoekers meer leren over de culturen uit de wereld en aanmoedigen het gesprek aan te gaan over hun eigen leven. In verschillende workshops wordt er ook een beroep gedaan op de creativiteit van de bezoeker.

Museum Speelklok: Tastbare muziek
Museum Speelklok wil meer begrip kweken voor de behoeftes van de vele blinden en slechtzienden in ons land en muziek is bij uitstek geschikt voor mensen met een visuele beperking. Om speciale rondleidingen te organiseren zal de routing in het museum, de website en de faciliteiten worden aangepast .

Boijmans van Beuningen: Oren en ogen tekortĀ
Met het project ‘Oren en ogen tekort’ wil het museum een rijke kunstbeleving aanbieden voor mensen met een visuele beperking. Er wordt gewerkt aan een overdraagbare methodiek van rondleiden op basis van de multisensorische benadering van een kunstwerk. Denk hier bij aan voelen, muziek, geuren, inbeelding of fysieke beleving.

Vorig jaar won Museum Beelden aan Zee de RAAK Stimuleringsprijs. De prijsuitreiking vindt op 11 september 2017 plaats bij dit museum in Den Haag. Tot nu toe gaat het Tropenmuseum aan de leiding in de strijd dit jaar, stemmen kan op www.raakstimuleringsprijs.nl

Op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste museumnieuws? Like onze pagina.