Directie van het Stedelijk ziet niets in terugkeer oud-directeur Ruf

De interim-directeur en de Ondernemingsraad (OR) van het Stedelijk Museum zien niets in de terugkeer van oud-directeur Beatrix Ruf als tijdelijk adviseur. Bovendien zouden geldschieters van het museum zich op dit moment terugtrekken. Uit een vertrouwelijke brief die in handen is van AT5 blijkt verder dat de interim-directeur en de OR aandrongen op het ontslag van de raad van toezicht (RvT).

Ruf stapte vorig jaar op als directeur nadat er commotie was ontstaan rond haar nevenactiviteiten. Uit een onafhankelijk rapport bleek afgelopen juni dat ze ten onrechte was beschuldigd van belangenverstrengeling. Sindsdien wordt er gesproken over een mogelijke terugkeer van Ruf.

De raad van toezicht wilde Ruf terughalen als tijdelijke adviseur. Dit bevestigt een woordvoerder van Ruf aan AT5. ‘Ze wilden haar in een adviserende rol om de artistieke continu├»teit te bewaren nu het museum een beetje in limbo verkeert.’

Uit de brief blijkt dat de directie en OR een adviseursrol voor Ruf niet zien zitten. Ze noemen het voorstel onverstandig met het oog op de toekomst van het museum. Bovendien zou personeel van het museum moeite hebben gehad met de manier waarop Ruf het museum bestuurde.

Een woordvoerder van Ruf laat weten dat het haar om het welzijn van het museum gaat. ‘Een terugkeer had ze graag gedaan en ook gezien als een symbolische vorm van eerherstel. Maar als er mensen zijn die denken dat een terugkeer niet in het belang van het Stedelijk is, dan heeft ze daar vrede mee.’

Ruf kon nog niet zeggen wat de gevolgen nu zijn voor haar terugkeer naar het museum, maar Sieburgh laat weten dat dat op dit moment niet doorgaat.