Dief met spijt brengt tankluik terug naar Oorlogsmuseum

Het tankluik dat na 30 jaar weer terug is in het Oorlogsmuseum / Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Dertig jaar geleden werd een tankluik gestolen uit het Oorlogsmuseum Overloon. De dief heeft zijn jeugdzonde nog eens goed overdacht, voelde toch wroeging en bracht het object vandaag terug. Directeur Erik van den Dungen laat aan De Gelderlander weten dat er nu wordt uitgezocht bij welk voertuig het luik hoort. Vroeger was het Oorlogsmuseum een openluchtmuseum, in 2005-6 is al het materieel naar binnen gehaald.

De dader heeft het luik niet persoonlijk teruggegeven maar anoniem opgestuurd in een kartonnen doos. In een brief verklaart hij zich nader: “Ergens in de jaren ’80 van de vorige eeuw heb ik als tiener dit onderdeel uit het museum meegenomen. Het lag naast een voertuig om manschappen over het water te zetten. Dit voertuig was ergens in een rivier (de IJssel?) aangetroffen. Recent kwam ik het weer tegen (ik wilde het nooit weggooien) en stuur het hierbij retour. Hopelijk kunnen jullie het bij een restauratie gebruiken.”

Het museum bedankt het ‘eerlijk anonieme boefje van toen’ via Facebook.