Dibbits wil de nationale collectie een internationaal karakter geven

Taco Dibbits / Foto: Rijksmuseum

In een groot interview met de Volkskrant zegt directeur van het Rijksmuseum Taco Dibbits een nieuwe fase in te luiden met het museum. Dibbits nam in juli 2016 het stokje over van Wim Pijbes, onder wie het museum zo grondig verbouwd werd. “Het gebouw staat op de kaart. Nu volgt de verdieping: wat erin te zien is.” Waar het Rijksmuseum altijd focuste op het nationale karakter, wil Taco Dibbits nu juist aantonen hoe internationaal Nederland altijd is geweest.

De museumdirecteur heeft ook al bedacht hoe hij dit gaat aanpakken: “Met tijdelijke tentoonstellingen kunnen we het publiek laten kennismaken met buitenlandse kunst op het hoogste niveau. Ik wil bijvoorbeeld Titiaan tonen, maar wel in dialoog met onze collectie. Daarmee creëer je context, maar ook perspectief op die collectie.” Een ander voorbeeld waar de kunstliefhebbers zich op kunnen verheugen is de combinatie van Diego Velázquez met Johannes Vermeer.

Ook Marten Soolmans en Oopjen Coppit, de portretten van Rembrandt die door Nederland en Frankrijk voor 160 miljoen werden gekocht, maken volgend jaar na hun restauratie een rentree. En volgens de plannen van Taco Dibbits ook in hun internationale context: “de high society in Europa”.

De nieuwe invalshoek van Dibbits komen niet uit de lucht vallen: “Toen Wim (Pijbes) besloot te vertrekken, dacht ik: nu gaat het museum een volgende fase in.” Het gehele interview met de Volkskrant lezen kan hier.

Lees meer nieuws gerelateerd aan Rijksmuseum Amsterdam.