Op donderdag 5 oktober is burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan overleden. Vanaf vrijdag 6 oktober is in het Amsterdam Museum het graffiti kunstwerk Damsko Strijder van straatkunstenaarscollectief Kamp Seedorf te zien. De komende tijd zal het werk in de Amsterdam Galerij hangen, bezoekers kunnen in een speciaal boek hun mooiste herinneringen aan de burgemeester achterlaten.

Damsko Strijder was een steunbetuiging van Kamp Seedorf aan de ernstig zieke Van der Laan waarvoor zij deze zomer de Dutch Street Award 2017 in de categorie Best Message wonnen. Het kunstwerk verscheen in februari 2017 in de entree van het metrostation aan de Wibautstraat, een maand later werd het door een schoonmaker per ongeluk verwijderd. Dit tot grote teleurstelling onder veel Amsterdammers. Meteen na de verwijdering vroeg het Amsterdam Museum aan Kamp Seedorf om een nieuwe versie te maken. Museumdirecteur Judikje Kiers in Het Parool: “Hoe vaak gebeurt het dat bewoners blij zijn met graffiti? Dat zegt veel over de bijzondere band tussen Amsterdammers en hun burgemeester”.

Het bijzondere portret van Eberhard van der Laan is de hele maand gratis te bekijken.