De onrust neemt toe bij de Groningse culturele instellingen nu de cultuurnota 2017-2021 onveranderd door de Raad lijkt te worden aangenomen. Dit houdt in dat veel ondernemingen een financieel probleem staat te wachten, waaronder grafisch museum GRID dat ondanks een positief advies van de Kunstraad geen enkele subsidie dreigt te krijgen. Volgens wethouder van cultuur Paul de Rook (D66) komt het GRID wel in aanmerking voor een eenmalige bijdrage van 20.000 euro, maar dit wordt als niets meer dan een doekje voor het bloeden beschouwd. 

GRID is niet de enige culturele instelling die de toekomst somber inziet. Het Grande Theatre ziet haar subsidie met ongeveer een kwart dalen. De Rook is hier duidelijk over: “Een instelling is nog nooit failliet gegaan aan haar inkomsten, wel aan haar uitgaven. Misschien moeten zij dan andere plannen gaan maken.” Er is nog wel verzet binnen de Groningse politiek. Zo vraagt Raadslid Jasper Honkoop (VVD) aandacht voor het Noordpool Orkest en het Luthers Bach Ensemble die beide geen subsidie meer zullen ontvangen maar volgens hem wel unieke instellingen zijn.

“Groningen, bega geen historische vergissing”
De Groningse componist Jacob ter Veldhuis, in 2015 onderscheiden met een BUMA Classic Award als Nederlandse beste klassieke exportproduct, heeft een brief aan het College van B&W geschreven. Hierin roept op geen historische vergissing te begaan. Hij benadrukt vooral het wegvallen van structurele steun aan de Stichting Prime, die er volgens hem voor zorgt dat Groningen een muziekstad met diepgang blijft. Ook in het geval van Prime oordeelde de Kunstraad positief maar heeft de Raad dit advies naast zich neergelegd.

Groningen cultuurstad
Van de gemeentebegroting van 1 miljard euro gaat er ongeveer 30 miljoen naar cultuur, hiervan wordt 20 miljoen verdeeld over de grote instellingen als het Groninger Museum, Oosterpoort/Stadsschouwburg en de bibliotheek. De 10 miljoen die overblijft moet over de rest worden verdeeld en dat is geen vetpot. Wat lijkt te schuren is dat Groningen de intentie heeft de tweede cultuurstad van Nederland te zijn, een culturele oase in het noorden van het land. Dit zou ook in het belang zijn voor het vestigingsklimaat en het woongenot van de stad.


Meer nieuws gerelateerd aan Groninger Museum.