Crowdfunding om NS 2000 diesel locomotief naar Nederland te halen

NS 2000 Crowdfunding Locomotief
NS 2000 Locomotief

De vrijwilligers van Stoomtrein Goes Borselle zijn een crowdfunding actie gestart om een NS 2000 diesel locomotief uit Amerika naar Nederland te halen. Deze locomotief staat momenteel in Florida bij een spoorweg museum dat is gesloten en zal worden gesloopt als deze niet naar Nederland kan worden verscheept.

Omdat de locomotief niet in een container past is er apart vervoer nodig. Het crowdfunding doel is €25000 en dan heeft Nederland voor het eerst sinds 1960 weer een “ NS 2000” op de Nederlandse sporen.

De NS 2000 was ooit overgenomen van het Amerikaanse leger. De NS kocht 20 locomotieven, waarvan er uiteindelijk 18 in dienst kwamen. Er waren veel problemen met de motoren, als gevolg van de belasting en het slechte onderhoud tijdens de oorlog. De locs kregen daarom nieuwe motoren. De locs deden voornamelijk dienst vanuit de depots Eindhoven en Zwolle, onder andere voor olietreinen uit Schoonebeek die door twee locs werden gereden. Daarnaast werden ze ingezet in de rangeerdienst op verschillende stations. Soms trokken ze ook wel een reizigerstrein. In 1958 werden de laatste locs op nonactief gezet enige tijd later gesloopt.

Een nieuwe NS 2000?
Al langere tijd leeft de wens onder spoorwegliefhebbers om weer een NS 2000 op de baan te zien. In de afgelopen jaren zijn reeds diverse pogingen ondernomen door verschillende mensen om tot de verwerving van een machine te komen. Helaas zijn deze pogingen allemaal gestrand om diverse redenen, maar misschien is er nu toch nog een nieuwe kans om tot een NS 2000 replica te komen.

Het ongelukkige toeval wil dat ter nagedachtenis van de veel te vroeg overleden spoorwegliefhebber en oud-STIBANS bestuurslid, Lex Lijsten, de erfgename heeft aangegeven Lex permanent te willen herdenken in de vorm van een spoorwegobject bij een museumlijn. Zij stelt daartoe een bedrag ter grootte van 25.000 euro ter beschikking. Het voorstel is toen gedaan uit te zien naar een Whitcomb-locomotief en deze over te brengen naar Nederland.