COOL JAPAN in Museum Volkenkunde. Foto Kirsten van Santen

Het Leidse Museum Volkenkunde heeft met de tentoonstelling ‘Cool Japan’ een groot succesnummer in huis gehad. Het is met 123.000 bezoekers zelfs de best bezochte tentoonstelling ooit voor het museum geweest. Vanwege het succes krijgt de expositie een vervolg in het Tropenmuseum in Amsterdam waar het, in een nieuw jasje, vanaf najaar 2018 te zien zal zijn.

De expositie ‘Cool Japan’ bracht het heden en verleden van de Japanse cultuur samen. Er werd getoond hoe de hedendaagse kunst en pop-cultuur van Anime, Hello Kitty en Pokémon geworteld is de in Japanse historie aan de hand van topstukken uit de Japancollectie.

Vanaf 13 december presenteert het museum Volkenkunde de grootste verzameling sieraden in een museum ooit, meer dan 1000 objecten in totaal. De museumcollectie is hiervoor aangevuld met ontwerpen van toonaangevende designers wereldwijd. In deze expositie kijkt men niet alleen naar hoe mensen zich overal ter wereld versieren maar staat ook het maakproces centraal.