Collectie Openluchtmuseum online beschikbaar

Op de website van het Nederlands Openluchtmuseum zijn sinds kort 23.000 stukken uit de collectie terug te vinden. De objecten zijn gefotografeerd en voorzien van een beschrijving over de herkomst en het gebruik ervan. In totaal bevinden er zich zo’n 170.000 voorwerpen in de collectie, verzameld over een periode van meer dan 100 jaar. Gezamenlijk vormen zij het geheugen van het dagelijks leven. 

Een groot deel van de collectie wordt permanent getoond in het museumpar in Arnhem, maar talloze voorwerpen bevinden zich in het depot. De nieuwe online presentatie moet het publiek de mogelijkheid geven ook deze stukken te bekijken en te bestuderen. Het museum zal het aantal digitaal beschikbare objecten de komende jaren uit te breiden. Het is een bewuste keuze om niet alles in één keer online te plaatsen, op deze manier is er tijd en rust om goede foto’s te maken en de gegevens te controleren en bij te werken.

Het project is onderdeel van het overheidsbeleid im museumcollecties in Nederland meer zichtbaar te maken, zoals bijvoorbeeld online. Het digitaal ontsluiten van de omvangrijke collectie gebeurt onder leiding van Jo-Ann van den Berg en iedere maand zal de online collectie verder worden uitgebreid. De foto’s die te vinden zijn op www.openluchtmuseum.nl/collectie zijn vanaf januari 2018 ook op hoge resolutie te downloaden. De verwachting is dat het online bezoek flink zal gaan toenemen.