Cigdem Yuksel wint Zilveren Camera 2016

Cigdem Yuksel wint de Zilveren Camera 2016 / foto: ANP

De 26 jarige fotografe Cifdem Yuksel heeft dit weekend de Zilveren Camera 2016 in ontvangst genomen, een belangrijke prijs voor de fotojournalistiek. Ze krijgt deze toegekend voor haar serie over Syrische kinderen die vanwege hun vluchtelingenstatus worden ingezet als kinderarbeiders in Turkije. 

Yuksel heeft deze indringende fotoreportage gemaakt in het Turkse Gaziantep, hier proberen een half miljoen Syrische vluchtelingen een bestaan op te bouwen. Kinderen worden aan het werk gezet in onder meer textiel- en schoenfabrieken om zo te helpen het gezin te onderhouden. Volgens Fedde Schouten van de organisatie van de Zilveren Camera laat Cigdem Yuksel ons zien hoe ernstig de situatie is. “Het drukt de consumenten met de neus op de feiten. Wij kopen goedkope schoenen die deze kinderen onder slechte omstandigheden voor weinig loon maken.”

Syrische vluchtelingen worden ingezet voor kinderarbeid in Turkije – Cigdem Yuksel
Cigdem Yuksel
Cigdem Yuksel

Yuksel houdt zich al langere tijd bezig met de huidige vluchtelingencrisis. Voor de Volkskrant reisde ze eerder ook naar Italië, Griekenland. Deze winnende fotoserie maakte de fotografe vorig jaar mei in Turkije.

Het is de tweede keer dat de Zilveren Camera naar een vrouw gaat. In 2013 ontving Ilvy Njiokiktjien de prijs, haar winnende foto maakte ze tijdens de begrafenis van Nelson Mandela.