Christie’s New York kondigt verkoop uniek werk Picasso aan

Pablo Picasso, Femme accroupie (Jacqueline) (1954). COURTESY CHRISTIE’S

Op 13 november 2017 veilt Christie’s New York het Femme accroupie (Jacqueline) uit 1954 van Pablo Picasso. Het werk wordt voor het eerst te koop aangeboden en zal naar verwachting tussen de 20 en 30 miljoen euro opleveren, dat meldt ArtNews. Het portret van zijn muze Jacqueline Roque heeft altijd onderdeel uitgemaakt van een privécollectie is sinds 1954 zelden zichtbaar geweest voor het publiek.

Global president van Christie’s, Jussi Pylkkanen, zegt over het schilderij: “Het is een werk van museum-kwaliteit dat tot de verbeelding van de wereldwijde kunstmarkt zal spreken wanneer het aangeboden wordt.” Op de dag dat Picasso het werk maakte, 8 oktober 1954, schilderde de kunstenaar drie portretten van Jacqueline. Een tweede Femme accroupie werd afgelopen zomer voor 9,3 miljoen dollar verkocht door Sotheby’s. Het derde werk van die dag, Jacqueline assise, behoort tot de collectie van het Museo Picasso in het Spaanse Malaga.

“Deze late, belangrijke periode wordt door Picasso biograaf John Richardson gedefinieerd als ‘l’époque Jacqueline”, aldus senior vice president van Christie’s Jessica Fertig. “Het beeld van Jacqueline domineert Picasso’s werk vanaf 1954 tot zijn dood (red. 1973), langer dan de vrouwen die haar voorgingen”.