Bruikleengevers Sottsass trekken zich terug uit expositie Stedelijk Amsterdam

Een grote overzichtstentoonstelling van het werk van de Italiaanse ontwerper Ettore Sottsass (1917-2007) in het Stedelijk Museum in Amsterdam zal misschien een groot aantal werken moeten missen. Barbara Radice (de weduwe van de Memphis-grondlegger) en verzamelaar Ernest Mourmans zijn de belangrijkste bruikleengevers, maar zij hebben hun medewerking ingetrokken. Dat schrijft het NRC

Het tweetal is het niet eens met het concept van de tentoonstelling, daarnaast is er een gebrek aan communicatie en samenwerking. Barbara Radice is teleurgesteld in houding van het museum, waar ze samen met haar man al jaren een goede relatie mee had “Al sinds Rudi Fuchs hebben we met verschillende directeuren gesproken over een retrospectief. Ettore, Ernest en ik hebben altijd verondersteld dat we die tentoonstelling in overleg zouden samenstellen”, aldus Radice in het NRC. Mourmans voegt hieraan toe: “Met het Stedelijk is geen overleg mogelijk.”

Ettore Sottsass, ‘Cabinet no. 70’, 2006, geëboniseerd perenhout, hout en acrylaat, serie van 6 door The Gallery Mourmans (dit exemplaar uitgevoerd toen Sottsass nog leefde), collectie Stedelijk Museum Amsterdam. Foto Erik & Petra Hesmerg (via Stedelijk.nl)
Vooralsnog gaat de tentoonstelling zoals gepland gewoon in april 2018 open, het Stedelijk heeft zelf al meer dan 80 objecten van Sottsass in haar collectie. Radice en Mourmans hopen dat het museum het concept wil veranderen, maar anders dat de tentoonstelling wordt afgeblazen. In ieder geval leent Radice nu geen werken uit én verbiedt ze het Stedelijk gebruik te maken van teksten van Ettore Sottsass.
Tot 7 januari 2018 is er in het Stedelijk Museum Den Bosch ook een tentoonstelling van Ettore Sottsass te zien met daarin 100 hoogtepunten uit zijn oeuvre, een eerbetoon aan de ontwerper die 100 jaar geleden werd geboren.

Meer nieuws gerelateerd aan Stedelijk Museum Amsterdam.