Brandstichting bij het nieuwe Museum Staal

De feestelijke opening van het nieuwe Museum Staal in Almen die vandaag plaats zou vinden is uitgesteld wegens brandstichting. Nog onbekende vandalen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een ruit ingegooid en brandbaar materiaal naar binnen gegooid, hierdoor is er sprake van aanzienlijke roetschade. Er is nog geen nieuwe datum voor de opening geprikt maar dit jaar gaat het zeker niet meer lukken, meldt Omroep Gelderland

Woordvoerster Esther van den Berg: “Het is een enorme klap. We hebben de afgelopen tijd zo hard gewerkt om alles af te krijgen. De laatste dingen zijn de afgelopen week nog in het museum gezet. En dan gebeurt dit zo vlak voor de opening.”

Eerbetoon
Het nieuwe Museum Staal is een eerbetoon aan Antoni Christiaan Winand Staring, een Achterhoekse dichter en landbouwdeskundige die in 18e eeuw in Almen trouwde. Initiatiefneemster Pien Pon: “Ik ben de hele ochtend al aan het huilen. Ik heb geen idee wie het gedaan zou kunnen hebben. Het museum is van Almen. Zo voelde het ook bij iedereen. Toen ik er net rondliep, kreeg ik van allerlei mensen knuffels of een schouderklopje.”

De politie onderzoekt het incident, te beginnen bij camerabeelden waar de daders mogelijk opstaan. Door de brand is echter ook de apparatuur beschadigd.