Pieter Bruegel, De toren van Babel, circa 1568, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

De werken van oude meesters Bruegel en Bosch uit het Museum Boijmans van Beuningen hebben in Japan maar liefst 660.000 bezoekers getrokken. Vanaf 3 februari zijn de schilderijen weer in Rotterdam te zien en wel in de opstelling zoals ze ook in Tokio en Osaka te bewonderen waren. De tentoonstelling ‘BABEL – Oude Meesters terug uit Japan’ laat de bezoeker werken als De toren van Babel (1563) met andere ogen bekijken.

In Japan werd heel anders naar het schilderij gekeken dan hier, daar herkent men niet de Bijbelse vertelling maar interpreteert men het werk als een realistische voorstelling uit een andere tijd. Vragen die gesteld werden waren: ‘Hoe hoog was de toren?’, ‘Hoe ziet deze er van binnen uit?’, ‘Hoeveel mensen zijn er aan het werk op de toren?’ en ‘Waar stond hij?’. Deze nieuwsgierigheid was ook voor het Boijmans van Beuningen een ware eye-opener en de tentoonstelling zal deze nieuwe vragen beantwoorden. Tevens zijn er andere interpretaties van het werk, zoals door Manga kunstenaar Katsuhiro Otomo, die een binnenzijde van de toren presenteert.

De tentoonstelling geeft een overzicht van de vijftiende en zestiende eeuwse kunst, van Dieric Bouts tot Pieter Bruegel. De Lage Landen maken in deze periode belangrijke ontwikkelingen door op het gebied kunst, die haar focus van religie verlegt naar genres als landschappen, portretten en stillevens. Naast De Toren van Babel zijn er nog 38 schilderijen, 43 prenten en tien beelden uit de collectie van het museum te zien. Het Boijmans beschikte als een van de weinige musea ter wereld over een rijke verzameling vroeg-nederlandse kunst.

‘BABEL – Oude Meesters terug uit Japan’ is van 3 februari tot 21 mei 2018 te zien.

Meer nieuws gerelateerd aan Museum Boijmans Van Beuningen.