Boijmans laat je verdwalen in de dromerige wereld van Tal R

Museum Boijmans van Beuningen presenteert momenteel een tentoonstelling van de Deense kunstenaar Tal R. Met maar liefst 400 werken van de multidisciplinaire kunstenaar, waaronder schilderijen, textiel, tekeningen, sculpturen en meubels is dit de eerste grote overzichtstentoonstelling van Tal R. tot nu toe. Museumdirecteur Sjarel Ex: “Tal R is een van de grootste kunstenaars van dit moment. Het was een lange droom van mij om hem een keer zo groot in deze zalen te laten zien en dat is nu gelukt.” ‘The Academy of Tal R’ is tot en met 21 januari 2018 te zien.

De uitbundige en kleurrijke wereld van Tal R is intuïtief. Een aantal jaren geleden besloot hij nog maar met zeven kleuren te werken en weet daarmee de bezoeker te verwonderen. Zijn kunstwerken laten zich makkelijk omschrijven, zo zegt hij zelf: “Ik maak werken die ik aan de telefoon kan uitleggen, zoals een man loopt over straat of de maan reflecteert in het water”. Maar simpel is het werk allerminst, net als dromen heeft de kunst van Tal R iets raadselachtigs. De essentie voor de kunstenaar ligt bij het tekenen: “Voor mij was tekenen hetzelfde als ‘s nachts dromen: je kunt niet besluiten  waarover je zult dromen, je droomt over wat je nodig hebt.”

Onderstaand een impressie van de kunst van Tal R. MuseumActueel was ook in Rotterdam waar Tal R ons meer vertelde over zijn visie.

Tal R, Heavy Hair, 2002
Olie, krijt, glitter, potlood en papier op linnen, 200 x 200cm Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk
Verworven met financiering van I.F. Lemvigh Müllers Fond and the Estate of Niels Finn Aagaard Bendtsen
Tal R, Adieu Interessant, 2005-2008 Mixed media, 250 x 250,5 x 4,4 cm