Birgit Donker nieuwe directeur Nederlands Fotomuseum

Birgit Donker (1965) wordt directeur van het Nederlands Fotomuseum. Zij volgt Ruud Visschedijk op, die het instituut zeventien jaar leidde. Donker is directeur van het Mondriaan Fonds, hét publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Daarvoor werkte ze voor NRC Handelsblad, onder meer als hoofdredacteur en als kunstverslaggever.

Hugo Bongers, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Nederlands Fotomuseum, is blij en trots om Birgit Donker te kunnen presenteren als nieuwe directeur/bestuurder van het museum. ”Met Birgit Donker versterkt en verbreedt het museum zijn basis als erfgoedinstelling. Met haar kennis, ervaring en netwerken in de wereld van cultuur en erfgoed verstevigt zij het profiel van het museum als belangrijkste erfgoedinstelling op het terrein van fotografie in Nederland en als een van de grote fotomusea in de wereld. Haar eerdere ervaring als hoofdredacteur van NRC Handelsblad verbreedt onze blik op de mediawereld die al anderhalve eeuw van groot belang is voor de ontwikkeling van de fotografie als medium om de wereld te leren kennen en te begrijpen.”

Birgit Donker zegt over haar aanstelling: ‘Dit is een fantastische kans; het Nederlands Fotomuseum is hét nationale museum voor fotografie en visuele cultuur. Het beheert een schat aan beelden van onder veel meer Ed van der Elsken en Viviane Sassen en het heeft een dynamisch expositiebeleid, met nu een tentoonstelling rond het werk van Cas Oorthuys en Charlotte Dumas die de collectie belicht. Wat het museum is en doet mag nog meer voor het voetlicht worden gebracht en daar wil ik graag aan bijdragen.’

Donker treedt op 15 november in dienst van het Nederlands Fotomuseum