Bill Gates geeft Da Vinci manuscript in bruikleen aan Uffizi

De Codex van Leicester van Leonardo Da Vinci, 1504-08, Courtesy of the Gallerie degli Uffizi

Sinds 1994 beschikt de kunstcollectie van miljardair Bill Gates over een bijzondere verzameling wetenschappelijke notities van Leonardo Da Vinci. Deze zogenaamde Leicester Codex uit 1504-08, vernoemd naar de graaf van Leicester wiens afstammelingen het eeuwenlang in bezit hebben gehad, zal volgend najaar voor het eerst in ruim vijfendertig jaar weer te zien zijn in de Italiaanse stad Florence. Gates geeft het werk in bruikleen voor een expositie in aanloop naar de 500e sterfdag van de Renaissance kunstenaar.

Gates kocht de codex, een 72 dubbelzijdige pagina’s tellend document met uitgebreide omschrijvingen en tekeningen van de beweging van water, in 1994 voor bijna 31 miljoen dollar van het Hammer Museum in Los Angeles. Vanaf 29 oktober 2018 tot 20 januari 2019 zal het in het Uffizi te zien zijn, in een expositie die al twee jaar lang wordt voorbereid. Behalve dit zeldzame manuscript krijgt het museum ook tekeningen uit dezelfde periode in bruikleen.

Volgens directeur Paolo Galluzzi van het Museum Galileo, mede-organisator van de expositie, dateert het manuscript over water uit de meest creatieve periode van de kunstenaar annex wetenschapper. Het zou inzicht geven in het uitzonderlijke denkvermogen van Leonardo Da Vinci. Tevens bevat het diverse referenties naar de stad Florence en de rivier de Arno die regelmatig een bedreiging vormde voor de gemeenschappen die aan het water woonden. Da Vinci zou zelfs een duikbril hebben ontworpen om de stroming te onderzoeken.

In 1982 was het manuscript voor het laatst te zien in Florence, destijds in het Palazzo Vecchio. Toen kwamen er meer dan 400.000 bezoekers af op de ‘Hammer Codex’, toen nog vernoemd naar de toenmalige eigenaar.

Onlangs werd een schilderij van Leonardo Da Vinci voor een recordbedrag geveild. Salvator Mundi werd voor 339 euro (exclusief veilingkosten) door een anonieme koper gekocht.