Bezuinigingen bedreigen de Rijksakademie

Rijksakademie voor de Beeldende Kunsten, aangezicht Sarphatistraat.

Tijdens Amsterdam Art Weekend opent ook de Rijksakademie voor de Beeldende Kunsten weer haar deuren. Bezoekers kunnen zich opnieuw een wegbanen langs de ateliers van de meeste prestigieuze Nederlandse kunstopleiding waar 46 talenten van de toekomst zich presenteren. Hoewel de alumni van de Rijksakademie internationaal roem verwerven ziet de toekomst er voor de huidige generatie minder rooskleurig uit. Directeur Els van Odijk grijpt de aandacht dit weekend voor de Open Ateliers dan ook aan om haar zorgen te uiten. 

In de meest recente Kunstenplanperiode werd de subsidie voor het instituut gehalveerd, voor de komende periode heeft minister van cultuur Jet Bussemaker een mogelijk nieuwe bezuiniging van nog eens 500 duizend euro aangekondigd. Hierover wordt 8 december gestemd en als dit wordt aangenomen weet Odijk niet hoe het verder moet. Inmiddels is de helft van het personeel ontslagen, de receptie opgeheven en heeft men gezocht naar investeerders in het bedrijfsleven. Nog meer bezuinigingen betekenen het einde voor onder meer de bibliotheek, de kantine en een van de werkplaatsen.

De Rijksakademie wil voorkomen dat er middels een financiële bijdrage ook aan een prestatieplicht moet worden voldaan. Hier moet ‘vrije kunst gemaakt worden die niemand hoeft te pleasen’. Wanneer een student de zware toelatingsprocedure heeft doorstaan moet deze in alle vrijheid kunnen experimenteren en dat zal de ene keer meer succesvol uitvallen dan de andere. Die ruimte moet er volgens de organisatie zijn en blijven.

Rijksakademie Open is dit weekend te bezoeken aan de Sarphatistraat 470 in Amsterdam. Voor meer informatie kijkt u hier.