Beatrix Ruf vertrekt bij Stedelijk Museum Amsterdam

Beatrix Ruf vertrekt als artistiek directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, dat meldt De Telegraaf. Het besluit zou maandagavond zijn genomen tijdens een vergadering van de Raad van Toezicht. Ruf’s positie begon te wankelen nadat vorige week bekend werd dat zij naast haar werkzaamheden als directeur ook kunstadviseur is voor onder meer bruikleengevers van het Stedelijk.

Ruf reageert op haar besluit per direct te vertrekken: “Voor mij staat het belang van het museum voorop, boven dat van mijzelf als individu. Om die reden is terugtreden nu de juiste stap. Ik wens het museum enorm veel succes toe in de toekomst, want dat verdienen het museum, de mensen die er werken, de bezoekers en iedereen die het museum steunt.”

Ruf kwam in opspraak omdat ze behoorlijk bijverdiende. In 2015 437.000 euro, boven op haar al flinke salaris als museumdirecteur. Mogelijk zou er ook sprake zijn van belangenverstrengeling.

Beatrix Ruf (57) werd in 2014 als directeur aangesteldWie haar gaat opvolgen is nog niet bekend. Eind augustus vertrok zakelijk directeur Karin van Gilst, Ruf nam tijdelijk ook haar taken over. Het huidige management team neemt nu Ruf’s taken over, samen met een zakelijk interim-directeur die op kort termijn aangesteld zal worden.

Het besluit van de Raad en de directeur komt waarschijnlijk niet voor iedereen als een verrassing. In Trouw vanmorgen gaven verschillende kunstadviseurs hun mening over de situatie waarin Ruf beland was. Adviseur en oud-voorzitter van de Amsterdamse Kunstraad Gerard de Kleijn zei hier: “Als ik in haar schoenen zou staan, zou ik de eer aan mezelf houden.”

Meer nieuws gerelateerd aan Stedelijk Museum Amsterdam.