Bart Rutten / Foto: Ernst van Deursen

Vanaf 1 mei 2017 is Bart Rutten de nieuwe artistiek directeur van het Centraal Museum in Utrecht, hij neemt hiervoor afscheid van zijn functie als hoofd collecties van het Amsterdamse Stedelijk Museum. Rutten werkte vanaf 2008 voor Stedelijk en was daar mede verantwoordelijk voor grote tentoonstellingen als die van Malevich en Matisse. In Utrecht volgt hij Edwin Jabobs op, die op zijn beurt in Dortmund aan de slag gaat. 

Koen Perk, voorzitter van de raad van toezicht van het Centraal Museum, geeft een toelichting op de keuze voor Bart Rutten: ‘Zijn kennis van de mondiale museumpraktijk evenals zijn passie voor de hedendaagse kunst en cultuur van Utrecht maken hem bijzonder geschikt om het Centraal Museum in een nationale en globale context te laten bloeien.’ Ook de wethouder cultuur van Utrecht Kees Diepeveen ziet Rutten als een aanwinst voor het museum: ‘Zijn visie en ervaring op het gebied van moderne, hedendaagse en videokunst en zijn drang om dit toegankelijk te maken voor een breed publiek sluit goed aan bij de gedroomde verdere ontwikkeling van het Centraal Museum.’

Uiteraard komt de Rutten zelf ook aan het woord over zijn nieuwe aanstelling, samen met zakelijk directeur Marco Grob zal hij de directie gaan vormen. Volgens Rutten bieden de centrale liggen van het museum en het ‘ambitieuze culturele klimaat’ in Utrecht een ‘fantastische omstandigheid’ om in te werken.

Het Centraal Museum in Utrecht heeft in 2015 een zeer succesvol jaar gedraaid, de lat ligt hoog voor de nieuwkomer. In het Stedelijk Museum was Rutten mede verantwoordelijk voor de nieuwe indeling van het museum, momenteel is echter een deel van het museum gesloten voor een herinrichting. Dat dit al na vier jaar na de ingrijpende verbouwingen en veranderingen nodig bleek te zijn leverde de nodige verontwaardiging op.


Meer nieuws gerelateerd aan Centraal Museum.

DELEN