Vandaag gaat de beroemde kunstbeurs Art Basel Miami Beach van start, tot en met 4 december is Miami het Mekka voor moderne kunstliefhebbers. Een preview van de beurs signaleert een trend die niet gebruikelijk is voor de zonnige Miami editie van Art Basel: een sterke politieke ondertoon als gevolg van de Amerikaanse verkiezingen vorige maand en Donald Trump als toekomstige president. Kunst wordt dit weekend overduidelijk ingezet om sociale misstanden in de samenleving aan te wijzen. 

De galeristen met een stand op de prestigieuze beurs maken hun plannen al maanden van te voren, verzamelaars worden zelfs al benaderd om verkopen rond te maken voordat de beurs überhaupt van start gaat. Maar dit jaar hebben veel standhouders hun plannen in reactie op de verkiezingsuitslag op het laatste moment omgegooid. Galerie Gavin Brown Enterprise bijvoorbeeld, exposeert werk van Rirkrit Tiravanija dat zelfs pas na de verkiezingen is gemaakt.

Rirkrit Tiravanija, The Tyranny of Common Sense Has Reached its Final Stage, 2016. Mattia de Luca's instagram / Gavin Brown Enterprise
Rirkrit Tiravanija, The Tyranny of Common Sense Has Reached its Final Stage, 2016.
Mattia de Luca’s instagram / Gavin Brown Enterprise

Een ander opvallend werk dat meteen zichtbaar is wanneer de bezoekers de beurs betreden is de lichtbak End White Supremacy (2008) van Sam Durent in de stand van kunsthandel Blum & Poe. De galeristen hadden dit werk al gekozen voor de verkiezingsdag, dat ze de aandacht willen richten op de politieke onrust. Ze werken dit jaar bewust met een politiek thema: “it is not the best of times right now”, aldus Poe. Het veelbesproken werk moet 75 duizend dollar kosten en is nog niet verkocht, de galeriehouder verwacht dit overigens wel.

Hoewel de beurs pas vanaf vandaag voor het publiek toegankelijk is, werden de VIP’s al eerder ontvangen. De sfeer werd als wat ingetogener dan andere jaren omschreven maar de verkopen in de eerste uren tonen aan dat de markt stabiel lijkt te zien. De Amerikaanse kunsthandelaars verwachten niet dat de winst van Trump de verkopen negatief zal beïnvloeden en heel misschien zelfs zal bevorderen. Galeriehouder Watson maakt een vergelijking met stijgende verkoopcijfers na de terreuraanslagen in New York op 9/11: “mensen willen dan iets moois en plezierigs kopen”.