Antieke vaas in The Met blijkt geroofd

Een 2300 jaar oude vaas met een afbeelding van de wijngod Dionysos in de collectie van het Metropolitan Museum of Art in New York blijkt in de jaren ’70 door Italiaanse grafrovers geplunderd te zijn. Een forensisch archeoloog traceert geroofde artefacten en kwam zo ook deze mengvaas op spoor. Het museum heeft nu op basis van het verzamelde bewijs een bevelschrift gekregen en hier meteen gehoor aangegeven, naar verwachting zal het object terugkeren naar Italië.

Woordvoerder van het Metropolitan museum Kenneth Weine geeft in een verklaring aan dat het museum hard alle medewerking verleent om deze zaak op te lossen, dat schrijft de New York Times. In 2008 moest The Met ook al een keer een antieke krater (mengvaas), de Euphronios Krater, die illegaal in Italië was opgegraven terug geven. Zowel het museum als rechtshandhavers beweren dat beide objecten langs Giacomo Medici zijn gegaan, een 79-jarige Italiaans kunsthandelaar die in 2004 werd veroordeeld voor samenzwering om antieke objecten te smokkelen.

Medici ontkent vooralsnog zijn betrokkenheid bij deze recent geïdentificeerde vaas. The Met kocht het kunststuk in 1989 voor 90 duizend dollar op een veiling van Sotheby’s. Uit privacy overwegingen blijft de verkoper van toen anoniem, zij claimen geen weet te hebben gehad van mogelijke valse informatie bij het vaststellen van de herkomst. De vaas komt uit 360 voor Christus en werd beschilderd door de Griekse kunstenaar Python. Het is afkomstig uit Paestum, een tijdens de oudheid door de Grieken gekoloniseerde stad in Italië.

De forensisch archeoloog, Christos Tsirogiannis, publiceerde zijn onderzoek al in 2014 en heeft toen ook al het museum in New York aangeschreven. Een reactie bleef uit, pas nadat hij in mei dit jaar de hulp van een New Yorkse aanklager inschakelde kwam er schot in de zaak. Onderdeel van de bewijsvoering zijn onder meer foto’s van de depots van Giacomo Medici waar de vaas, nog deels bedekt met aarde, tussen staat.

Over het teruggeven van de Euphronios Krater is tientallen jaren gediscussieerd. Dit keer lijkt het met de Python vaas sneller te gaan. Meer lezen over het onderzoek en de reacties van de betrokken partijen kan in het artikel van de New York Times.