Kunsthalle Amsterdam
Kunsthalle Amsterdam komt op de begane grond van de linker toren © Wonam

Amsterdam krijgt in 2020 een nieuwe tentoonstellingsruimte met 500 vierkante meter oppervlak aan het Buikslotermeerplein in Noord.

Kunsthalle Amsterdam gaat officieel dit weekend al open, al is het virtueel. De website is integraal onderdeel van de tentoonstellingsruimte en wordt, net als later het pand, in z’n geheel overgeleverd aan exposerende kunstenaars. Het gebouw wordt eind 2019 opgeleverd. Een half jaar later wordt het programma afgetrapt, met als doelstelling jaarlijks vier tot zes exposities.

“De afgelopen ­jaren zijn alle middelgrote spelers omgevallen, wegbezuinigd of ingekrompen: het Nederlands Instituut voor Mediakunst, De Appel, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Er zit een gat in de tentoonstellingsecologie van de stad.” stelt Bas Hendrikx aan het NRC.

Locatie

De locatie is met de komst van de Noord Zuidlijn ideaal. Bezoekers hoeven niet met de pont om daarna nog kilometers te maken maar stappen in bij Centraal en stappen uit vlakbij de Kunsthalle, een route die nog geen 5 minuten in beslag zal nemen.

Radicale speeltuin

De naam Kunsthalle is slim gekozen om niet in verwarring te komen met de Kunsthal Rotterdam. “De naam zegt iets over ons inhoudelijk ambitieniveau,” zegt Hendrikx. “Het wordt een radicale speeltuin. Het hele pand staat in dienst van de kunst, ook de gevel en de buitenruimte.” vertelt Hendrikx aan NRC

Locatie Kunsthalle Amsterdam © Jorris Verboon