Van het Naadje en de Kous – handwerken op school

Van het Naadje en de Kous – handwerken op school
24 juni – 20 mei
Nationaal Onderwijsmuseum, Entree: €9

Een tentoonstelling vol nostalgie en vakwerk
Handwerken was lange tijd een verplicht vak op school. Veel vrouwen koesteren zowel de herinneringen aan het vak als aan de werkjes die ze hebben gemaakt. Soms decennia lang. Reden voor het Nationaal Onderwijsmuseum om een tentoonstelling te wijden aan dit bijzondere vak. ‘Van het Naadje en de Kous – handwerken op school’ is te zien t/m 20 mei 2018 in Dordrecht.

Nostalgie
Regelmatig krijgt het Onderwijsmuseum bezoek van dames die werkjes overhandigen die zij als klein meisje op school hebben gemaakt. Gebreide sokjes, babyjurkjes, borduurwerk; alles gemaakt op de lagere school en soms wel 70 of 80 jaar lang bewaard. ‘Op het moment dat die werkjes op tafel komen, zie je dat kleine meisje van 6 of 7 jaar voor je’, vertelt conservator Janneke Pierhagen. ‘Het raakt me dat deze werkjes nog zoveel voor de maaksters betekenen. Vanuit dat gevoel heb ik de tentoonstelling ‘Van het Naadje en de Kous’ opgezet. Naast de nostalgie, heb ik in de tentoonstelling de nadruk gelegd op de leeftijd van de maakster.’

‘Nuttige Handwerken’
Vanaf 1878 was handwerken voor meisjes een verplicht vak op school. Veel meisjes profiteerden thuis, in hun eigen gezin, van de vaardigheden die ze op school hadden geleerd, zoals breien, sokken, naaien en verstellen. In de tentoonstelling worden deze werkjes getoond.

Doorleren op de industrieschool of huishoudschool
Ook op de middelbare school of in het voortgezet onderwijs kon handwerkonderwijs gevolgd worden. Op de, industrieschool, huishoudschool, MBO Mode en Kleding of de Mode Academie konden meisjes ‘doorleren’ voor kostuumnaaister, coupeuse of lerares handwerken. In de tentoonstelling wordt ook uitgebreid aandacht geschonken aan industrieschool ‘De Schans’. Janneke Pierhagen: ‘Heel bijzonder zijn de prachtige modetekeningen die in de tentoonstelling te zien zijn. De tekeningen geven stuk voor stuk een prachtig tijdsbeeld.’ In de tentoonstelling is ook een bijzonder ontwerp dat door leerlingen van De Schans voor het Koninklijk Huis is gemaakt te zien.

Workshops
De tentoonstelling biedt een overzicht van het handwerkonderwijs is Nederland aan de hand van werkjes, foto’s, patronenboeken, leermiddelen, modetekeningen en schoolplaten. Daarnaast is er een grote werktafel waar mensen zelf aan de slag kunnen en waar vanaf september workshops [breien, haken, borduren] gegeven gaan worden. Meer informatie over deze workshops op www.onderwijsmuseum.nl

Deze tentoonstelling is te zien bij Nationaal Onderwijsmuseum. Het bezoekadres is: Burgemeester de Raadtsingel 97, 3311 JG Dordrecht, Nederland.