Afrika Museum gaat met Afrika mee moderniseren

Ghana woonerf / Foto: Frans Aleven via Afrika Museum

De aankomende drie jaar gaat het Afrika Museum in Berg en Dal op de schop, dat meldt De Gelderlander. Het museum gaat flink vernieuwen en daarbij komt alles aan de beurt, zowel het binnen- als buitenmuseum. Door het werk gefaseerd aan te pakken kunnen de deuren gewoon open blijven. Directeur Stijn Schoonderwoerd heeft laten weten dat met de renovatie 1,5 tot 2 miljoen euro is gemoeid, dit wordt grotendeels gefinancierd uit eigen gelden.

Het is voor het Afrika Museum van belang om actueel te blijven in de verhalen die zij vertellen. Schoonderwoerd vertelt dat het buitenmuseum in zijn huidige vorm blijft bestaan maar dat er aanpassingen zullen worden gemaakt. “De traditionele huizen zijn er niet veel veranderd maar het leven wel. In Mali en Ghana hebben ze ook schotelantennes, platte tv’s en mobiele telefoons. Het stedelijk leven neemt een vlucht. We willen het hedendaagse leven laten zien en niet zoals het vroeger was.” Deze modernisering wordt ook doorgevoerd in de binnenzalen. De topstukken worden aangevuld met objecten die meer van deze tijd zijn zoals cultuuruitingen van het stedelijke, moderne Afrika. “Noem het doorontwikkelen. De wereld staat niet stil, we moeten daarom mee veranderen”, aldus Schoonderwoerd.

Het Afrika Museum is samen met het Tropenmuseum en Museum Volkenkunde onderdeel van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Hoewel bij dit instituut de nadruk op het Afrikaanse continent ligt zijn de presentaties vaak universeel van aard. Eerder dit jaar vond de expositie ‘Carnaval Wereldwijd’ plaats en de World Press Photo-tentoonstelling van 17 november tot 4 maart in het Afrika Museum te zien zijn.

Meer nieuws gerelateerd aan Afrika Museum.