800 jaar oude vondsten opgegraven voor het Noordelijk Scheepvaartmuseum

Tijdens graafwerkzaamheden zijn afgelopen zomer interessante archeologische vondsten gedaan in de Brugstraat, pál voor het Noordelijk Scheepvaartmuseum

Archeologische topvondsten
Enexis Netbeheer gaf afgelopen zomer opdracht tot graafwerkzaamheden voor het vernieuwen van de gasleiding in de Brugstraat. Medewerkers van firma A.Hak vonden een metalen bord. Archeoloog Erik Akkerman, Anteagroup, documenteerde de vondst. Het bleek een bronsblikken wasbekken uit ongeveer 1200 te zijn. Vroeger werden zulke zeldzame schalen ook wel ‘Hanzeschotels’ genoemd, maar een relatie met de Hanze is niet aangetoond. De meeste schotels zijn rijk gegraveerd maar in zeldzame gevallen niet. Deze schotel is één van de topstukken van de mini-expositie.

+ Het wasbekken na restauratie (foto: Antefix, Groningen).

‘Goudkust’
De omgeving Brugstraat-Hoge der A was rond 1200-1300 een zeer welvarend stukje Stad. Aan de Hoge der A zijn uit die periode gouden sieraden en andere bijzondere vondsten opgegraven, die deze rijkdom illustreren. Zo is er een hoogversierde tinnen huwelijkslepel, een ‘vissenlepel’, en zijn er diverse tinnen insignes.

Samenwerking
Deze recent ontdekte voorwerpen zijn vanaf donderdag 15 november 10:00 uur te zien in de entreehal van het museum. De mini-expositie is tot en met zondag 9 december te bezichtigen. De mini-expositie is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Enexis Netbeheer, firma A. Hak Infranet, Anteagroup, Gemeente Groningen en het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verbreedt zich de komende jaren van een maritiem naar een meer algemeen historisch museum en toont onder meer archeologische vondsten uit de stad.