Zuiderzeemuseum koopt 19e eeuws schilderij

Het Zuiderzeemuseum heeft een nieuwe pronkstuk in haar collectie opgenomen, het 19e eeuws schilderij Zondagmorgen in Monnickendam van Mari ten Kate. Het werk toont een zondagse kerkgang met de kerkgangers in traditionele Marker klederdracht. Het museum heeft nog twee werken van Ten Kate in de collectie, deze laatste aanwinst is gekocht bij veilinghuis Christie’s.

Op dit moment is in het Enkhuizer Zuiderzeemuseum de tentoonstelling ‘Reis rondom de Zuiderzee’ te zien, hierin vertelt het museum aan de hand van haar topstukken over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Dit werk van Mari Ten Kate (1831-1910) is volgens conservator André Groeneveld een mooie aanvulling op deze expositie: “Het schilderij geeft samen met de Marker kledingstukken uit de collectie een beter beeld van hoe de stukken vroeger werden gedragen”. Tevens wil het museum benadrukken hoe bijzonder het is dat dit werk na 115 jaar in bezit te zijn geweest van één familie, het Zuiderzeemuseum nu de tweede eigenaar van het schilderij is geworden.

De andere twee werken van Mari ten Kate in de collectie van het Zuiderzeemuseum schijnen ook een licht op Marken, het zijn de schilderijen Eiland Marken en Hooitijd op Marken. Ten Kate kwam uit een artistieke familie, het museum is ook in het bezit van een schilderij van Mari’s broer Herman Frederik Carel ten Kate dat een Marker interieur weergeeft.