Onthulling fruitschaal op Bowie’s sterfdag

Dinsdag 10 januari is het een jaar geleden dat popartiest David Bowie overleed. Op datzelfde moment was de tentoonstelling ‘David Bowie Is’ te zien in het Groninger Museum. In november 2016 kocht het museum op een Sotheby’s veiling een design fruitschaal uit de  privé-collectie van Bowie. Deze zal vanaf aanstaande dinsdag, op zijn sterfdag, in het museum te zien zijn.

De fruitschaal, Courtoise Manière, is een postmodern kunstwerk van kunstenaar Nathalie du Pasquier. De schaal is onderdeel van serie ‘Objects for the electronic age’ uit 1983. In 1985 is deze serie al eens te zien geweest in het Groninger Museum, met dank aan de interesse voor design van de toenmalige museumdirecteur Frans Haks. Hij gaf dan ook de aanzet tot het huidige ontwerp van het museum, de fruitschaal is hier dus een schakel in. “Daarom is het passend dat deze nu weer terug is in het Groninger Museum, dankzij David Bowie en de smaak die hij met het museum deelde”, laat het museum weten.

Het Groninger Museum onthaalde de expositie van Bowie omdat de artiest zichzelf tot een totaalkunstwerk had ontwikkeld, waarin verschillende facetten als mode, uiterlijk, muziek, dans, video en tekst elkaar afwisselen en aanvullen. Na zijn overlijden bleek David Bowie ook nog eens een gepassioneerde verzamelaar te zijn. Zijn collectie was zeer divers, van bijvoorbeeld de fruitschaal die het museum heeft aangekocht tot een Tinteretto die aan het Rubenshuis in Antwerpen in bruikleen wordt gegeven.