MOTI doet op de valreep aankoop digitale kunst

Moti Museum Breda heeft in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam zeventien digitale kunstwerken aangekocht. Het museum gaat vanaf januari echter fuseren met het Breda’s Museum en zal dan verder gaan als het Stedelijk Museum Breda. Volgens Dingeman Kuilman, de directeur van het nieuwe museum, waren deze afspraken met het Amsterdamse Stedelijk en financierders al gemaakt voordat de fusie rond was. “De aankoop is zo’n project dat al liep en dat MOTI nu afrondt”, aldus Kuilman.

Het nieuwe Stedelijk Museum Breda start 2017 nu met zeventien gloednieuwe werken in de collectie en daar is directeur Kuilman erg blij mee. De nieuwe aanwinsten zouden werken zijn van de grondleggers van de digitale kunst en dit zou mooi aansluiten op de al bestaande collectie van MOTI dat zich vooral focust op beeldcultuur. Het nieuwe museum zet deze lijn, naast bijzondere aandacht voor erfgoed, voort en hoopt van het aangekochte werk gebruik te maken in nieuwe exposities.

De Bredase aankoop is gefinancierd zijn uit de bijdrage van 200.000 euro die het MOTI museum dit jaar van de BankGiro Loterij ontving. Het Amsterdamse deel komt uit het Tijl Aankoop Fonds en van een particuliere filantroop. De digitale kunstwerken zullen in de toekomst zowel het Stedelijk Museum Amsterdam als Breda worden geëxposeerd. Met digitale kunst zou dit natuurlijk gelijktijdig kunne, maar de musea hebben afgesproken dit niet te doen.

Dit bericht is gerelateerd aan Stedelijk Museum Breda.