Drents Museum heeft Chinees goud in handen

Vincent van Vlisteren, conservator van het Drents Museum in Assen reist deze week naar Binnen-Mongolië om voorwerpen te bekijken voor een nieuwe tentoonstelling. “Je kunt niet zomaar dingen in een vitrine zetten, daar gaat nogal wat aan vooraf”, vertelt Van Vlisteren aan RTV Drenthe. De conservator gaat zich de komende tijd optimaal voorbereiden voor de tentoonstelling ‘The Great Liao’ waarin vanaf 23 april voor het eerst artefacten van de Liao-dynastie in Nederland te zien zullen zijn.

‘De Great Liao’ gaat het verhaal vertellen over het nomadische volk dat in de 10e en 11e eeuw een machtig imperium opbouwt in Mongolië. In deze regio gaat van Vlisteren de objecten bekijken die naar Assen komen voor de tentoonstelling. Hoewel het museum al twee keer eerder een tentoonstelling met Chinese achtergronden heeft georganiseerd verwacht de conservator dat deze ook weer heel anders zal zijn en om een eigen, unieke opstelling vraagt.

Naar verwachting zullen er ruim 100 objecten te zien zijn waaronder aardewerk, serviesgoed en sieraden. Een van de hoogtepunten zal het graf van prinses Chen zijn, zij stierf in 1018 op jonge leeftijd en kreeg een gouden dodenmaster mee als teken van haar van koninklijke waardigheid.

De objecten van de Liao-dynastie zijn de afgelopen jaren in Keulen, Zürich en New York te zien geweest en reizen nu af naar voor het eerst naar Nederland. Eerder waren ze te zien in Keulen, Zürich en New York. “Ze zijn tien jaar lang niet op reis geweest. De tentoonstelling is een primeur voor Nederland. Dat die nu naar Assen komt, betekent wel dat China vertrouwen heeft in het Drents Museum”, aldus Van Vilsteren.