Britse Tate benoemt Maria Balshaw tot nieuwe directeur

Maria Balshaw / Foto: Johnnie Shand Kydd

De raad van toezicht van Tate heeft Maria Balshaw tot nieuwe directeur verkozen. Zij is officieel nog niet benoemd omdat haar aanstelling door premier Theresa May moet worden goedgekeurd, naar verwachting gebeurt dit volgende week. Balshaw krijgt de leiding over vier musea: het Tate Modern en Tate Britain in Londen, Tate St. Ives en Tate Liverpool. In september 2016 kondigde Nicholas Serota aan na 28 jaar te vertrekken.

Balshaw heeft de afgelopen jaren aan het roer gestaan van museum The Whitworth in Manchester waar ze de leiding had over een grondige renovatie met een kostenplaatje van haast 18 miljoen euro. Haar werk heeft zijn vruchten afgeworpen, sinds de heropening vorig jaar zijn de bezoekersaantallen verdubbeld. Balshaw heeft een talent om grote kunstenaars te overtuigen een expositie te houden, zo wist ze onder meer het werk van Marina Abramovic en Gerhard Richter naar het museum in Manchester te krijgen.

Sinds 2011 is Balshaw ook directeur van de Manchester City Galleries en sinds 2014 is ze cultureel attachee van de stad Manchester. Behalve kunstenaars wist ze in de functie ook 78 miljoen pond van de overheid naar Manchester te krijgen. Hiervan werd een nieuw kunstcentrum, The Factory, gebouwd.

In 2015 werd Balshaw door de Britse krant The Guardian gevraagd of ze oren zou hebben naar de directeursfunctie van Tate, haar naam ging namelijk al langer rond als eventuele opvolger voor Serota. Hierop antwoorden ze dat ze zeer gevleid zou zijn, “Wie wil er in de kunstsector nou niet zo’n baan?”

Maria Balshaw zou de tweede vrouw zijn dit jaar die als directeur van een Europees topmuseum aan de slag gaat, sinds 1 januari heeft Barbara Jatta de leiding over de Vaticaanse Musea.