Bouw nieuwe Naturalis van start gegaan

Het nieuwe ontwerp voor het Naturalis Biodiversity Center / Afbeelding: Neutelings Riedijk Architects.

Deze week is de bouw van het nieuwe Naturalis Biodiversity Center in Leiden officieel van start gegaan. Het nieuwe ontwerp, gemaakt door Neutelings Riedijk Architects, moet straks onderdak bieden aan het museum, laboratoria- en onderzoeksfaciliteiten, kantoren, de complete collectie van 42 miljoen objecten en uiteraard T-Rex Trix.

Bij de bouw van het nieuwe onderkomen is rekeningen gehouden met duurzaamheid. Het project wordt uitgevoerd in materialen die op natuurlijke wijze verouderen. Bouwbedrijf J.P. van Eesteren geeft aan vooral te werken met natuursteen, beton, glas, staal en eikenhout. Het ontwerp refereert aan flora en fauna, de gevels en plafonds worden opgebouwd uit driedimensionale elementen die een bladerpatroon voorstellen.

Naturalis Biodiversity Center / Afbeelding: Neutelings Riedijk Architects.

Naturalis museumdirecteur Edwin van Huis kijkt uit naar de realisatie van het project: “We bouwen een markant en modern gebouw dat ruimte biedt aan ons groeiende instituut en onze toenemende bezoekersaantallen. Met de volledige collectie en alle onderzoeksfaciliteiten bijeen, kunnen onze wetenschappers straks optimaal werken aan biodiversiteitsvraagstukken. Onze bezoekers kunnen in negen nieuwe tentoonstellingszalen en een prachtige biodiversiteitstuin straks genieten van de schoonheid van de natuur”.

Deze grootschalige vernieuwing is noodzakelijk omdat verschillende instellingen samengaan, Museum Naturalis en drie universitaire instituten: het Zoölogisch Museum Amsterdam en de vestigingen van het Nationaal Herbarium in Leiden en Wageningen. Volgens architectenweb.nl zal het nieuwe gebouw een oppervlakte van 38.000 m2 hebben, 18 duizend hiervan betreft de renovatie van het bestaande gebouw, 17 duizend zal nieuwbouw zijn en 3000 m2 is gereserveerd voor het laboratorium.

Naar verwachting zullen de werkzaamheden eind 2018 voltooid zijn. T-Rex Trix gaat in de tussentijd op wereldtournee en een aantal van de andere topstukken zijn tijdelijk ondergebracht in andere Nederlandse musea, waaronder het Rijksmuseum.

Dit bericht is gerelateerd aan Naturalis.